D. Rimas teigia, kad skausmas atsiranda dėl nuolatinio alkūnės raumens traumavimo

„Tenisininko alkūnės“ tramdymas

Teniso mėgėjai ir profesionalai patenka į rizikingiausią grupę žmonių, kuriems gresia vadinamasis tenisininko alkūnės uždegimas. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas ortopedas traumatologas Darijus Rimas – šios srities profesionalas. Jis pataria, kaip išvengti „tenisininko alkūnės“, o jei su tuo susidūrėte, kaip kuo greičiau šią ligą išgydyti.

„Tenisininko alkūnė“mediciniškai vadinama lateraliniu epikondilitu. Tai išorinės alkūnės srities pažeidimas, kuris susidaro dilbio raumenų sausgyslėse, o juk šie raumenys kelia mūsų riešą ir plaštaką.

Ši liga „tenisininko alkūne“ vadinama todėl, kad toks sausgyslių uždegimas labai dažnai atsiranda žmonėms, žaidžiantiems tenisą. Panašus sausgyslių uždegimas, tik vidinėje alkūnės pusėje, būdingas golfo žaidėjams ir vadinamas „golfo žaidėjo alkūne“.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas D. Rimas teigia, kad skausmas atsiranda dėl nuolatinio alkūnės raumens traumavimo. „Tenisininko alkūnės“ uždegimas labiausiai gresia tiems, kurie tenisą žaidžia netaisyklingai.

„Ši liga – tai tarsi tam tikrų sausgyslių pertempimas. Per stipriai apkraunant raumenis, sausgyslės trūkinėja ir prasideda uždegimas, ištinsta ranka“, – teigia gydytojas D. Rimas.

Požymiai. Pirmasis šios ligos požymis – alkūnės skausmas. Vėliau jis plinta į dilbį, riešą ar žastą, susilpnėja jėga. Skausmingi tampa riešo, alkūnės sąnario judesiai, ypač kai riešas užlenkiamas aukštyn. Gali skaudėti sveikinantis, spaudžiant plaštaką, keliant kad ir nedidelį svorį, stipriai suimant raketę, smūgiuojant kamuoliuką.

Iš pradžių pabandykite naudoti populiariuosius tepalus, bet jei jie nepadeda, būtinai kreipkitės į ortopedą traumatologą. Taikant gydymą, ligonio būklė palengva gerėja ir žmogus gali grįžti prie normalios veiklos. Tačiau epikondilitas linkęs kartotis, dažnai tampa lėtinis. Tuomet, norint visiškai pasveikti, gali prireikti daugybės mėnesių.

Tyrimai. Ligai diagnozuoti dažniausiai užtenka pokalbio ir rankos apžiūros. Tačiau kai kuriais atvejais gali tekti atlikti alkūnės rentgeno nuotrauką ar kitus tyrimus.

Gydymas. Pajutus pirmuosius simptomus, būtinas poilsis. Dažnai skausmas praeina savaime.

Darijaus Rimo rekomenduojama R.I.C.E. metodika

REST – vengti didelio fizinio krūvio, kuris didina pažeidimą. Visiškai atsisakyti fizinės veiklos nereikėtų, nes vystosi raumenų atrofija.

ICE – šaldyti pažeistą sritį. Paprasčiausiai uždėti ledo paketus ant skaudančios srities ir palaikyti 10–15 minučių. Pakartoti kelis kartus per dieną. Negalima dėti tiesiai ant odos – reikia įvynioti į rankšluostį.

COMPRESS – naudoti elastinį tvarstį ar įtvarą. Tuomet skausmas turi sumažėti. Jei skausmas sustiprėjo, sutvarstyti laisviau.

ELEVATE – pakelti alkūnę į viršų. Tai mažina tinimą ir uždegimą.

Taip pat galima vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (ibuprofeną, diklofenaką). Gali padėti alkūnės srities fizioterapinės procedūros, masažas, kineziterapija. Sunkiais atvejais atliekamos operacijos.

Kaip išvengti?

Prieš teniso treniruotę gerai apšilkite – sušilę raumenys elastingesni ir geriau tempiasi. Lėtais, švelniais judesiais atlikite tempimo pratimus (šie pratimai tinka ir esant skausmui):

1) atlikite riešo lenkimo, tiesimo ir rotacinius judesius, pamažu didinkite amplitudę,

2) atliekant tempimo pratimus alkūnė turi būti ištiesta, ranka tiesi,

3) įtemptus raumenis laikykite 20–30 sekundžių,

4) stebėkite, pajuskite raumens darbą, nepersistenkite,

5) pratimus darykite mažiausiai 2 kartus per dieną.

Patarimai

  • Išsirinkite tinkamą raketę – su jums tinkamo dydžio rankena, ne per didele galva.
  • Išmokite taisyklingos žaidimo technikos.
  • Nekartokite ilgą laiką vienodų judesių, darykite pertraukas.

Įdomus faktas. Šia liga dažniausiai serga 30 metų ir vyresni žmonės, bet moterims šis sindromas pasitaiko dažniau nei vyrams.