L. Berankytė-Astrauskienė: „Kiekvienas raketės svorį pasirenka individualiai.“

Lyg kūno dalis

Pirmoji teniso raketė – medinė, aptraukta pergamentu – atsidaro XV amžiuje. Per kelis šimtus metų teniso inventorius pasikeitė neatpažįstamai. Dabar kiekvienas raketę gali pasirinkti pagal sau būdingus bruožus. Vienintelė problema – kaip išsirinkti tinkamiausią?

Teniso prekių parduotuvėje akys raibsta nuo įvairovės. Daugybė spalvų, dydžių, gamintojų – sunku nepasiklysti tarp įvairių smulkmenų, teniso aikštelėje galinčių padėti arba pakišti koją.

Jei tenisas jums ne naujiena – raketę reikia išbandyti ir pajusti, ar ji jums tinka. Na, o jei raketę į rankas imate pirmą kartą – teks pasikliauti konsultantu.

„Pirmoji raketė nėra tokia svarbi. Ji gali būti ir pigesnė, bet ateityje reikėtų pirkti gerą ir kokybišką daiktą. Pirmoji raketė dažniausiai perkama atsižvelgiant į rankenos storį, kad žaidėjas ją galėtų gerai suimti. O jau antrąją rekomenduojama įsigyti tariantis su treneriu. Juk kiekvienas žaidėjas, gebantis valdyti kamuoliuką, paėmęs į rankas raketę gali pasakyti, tinka ji jam ar ne“, – sakė teniso treneris Giedrius Vėželis.

Raketės svoris

Vienas pagrindinių kriterijų renkantis raketę yra svoris. Sunkesnė raketė smūgiui suteikia stabilumo ir kontrolės, o lengvesnė padeda lengviau manevruoti.

Pradedantiesiems dažniausiai patariama rinktis lengvesnę raketę. Profesionalai žaidžia su sunkesnėmis. Raketės svoris priklauso ir nuo žmogaus kūno masės.

Daugiau nei 312 g sverianti raketė skirta profesionaliems tenisininkams. Patyrę žaidėjai renkasi raketę, sveriančią nuo 298 iki 309 gramų. Mėgėjų raketės sveria apie 260 gramų.

„Konkrečios taisyklės nėra. Kiekvienas pasirenka individualiai. Yra mėgėjų, kurie žaidžia su labai sunkiomis raketėmis ir yra patenkinti.

Mano raketė sveria 285 gramus. Ji man tinka, nes nesportuoju nuolat“, – sakė teniso trenerė Lina Berankytė-Astrauskienė.

Mėgėjiškai tenisą žaidžiančios moterys taip pat renkasi lengvesnes raketes nei vyrai, o profesionalės dažniausiai žaidžia su sunkiomis, daugiau nei 300 g sveriančiomis raketėmis.

Teniso specialistų teigimu, svarbiausia – nepasirinkti per sunkios raketės.

„Jei raketė bus per sunki – jau po kelių mėnesių gali pradėti skaudėti riešą, alkūnę, petį ir trukdyti toliau žaisti tenisą.

Moteris, turinti labai ploną riešą, negali pasiimti raketės storu kotų ir sveriančios 300 gramų. Tai, kad su tokia žaidžia Viktorija Azarenka, viena pasaulio lyderių, nieko nereiškia. Moteriai plonu riešu toks daiktas yra per sunkus ir gali tik trukdyti“, – sakė G. Vėželis.

Raketės galva

Profesionalių tenisininkų raketės galva – gerokai mažesnė nei mėgėjų. Aukšto lygio teniso žaidėjai renkasi tokią raketę, kurios galva siekia nuo 95 iki 100 kv. colių.

Mažiausios pasaulyje galvos (90 kv. colių) teniso rakete naudojasi pirmoji planetos raketė Roger Federeris.

Raketės, kurių galvos didesnės nei 90 kv. colių, skirtos mėgėjams.

„Didesnės galvos – platesnis centrinis taškas. Su tokia rakete lengviau pataikyti į kamuoliuką ir permušti per tinklą. Bet tokia raketė kitokia nei profesionalų. Tuo ir skiriasi mėgėjai nuo patyrusių žaidėjų. Aukšto lygio tenisininkai geriau jaučia kamuoliuką“, – sakė L. Berankytė-Astrauskienė.

Profesionalams skirtos raketės yra plonesnio rėmo. Plonesnį rėmą turinti raketė yra sunkesnė, todėl ja žaidžiant pagerėja kamuoliuko kontrolė, bet sumažėja jėga ir smūgio stiprumas. Raketė su storesniu rėmu yra lengvesnė, ja galima smūgiuoti stipriau, bet sunkiau kontroliuoti kamuoliuką.

Raketės galvos dydis priklauso ir nuo amžiaus. Kuo žmogus vyresnis, tuo jo raketės galva turi būti didesnė. Taip išvengiama ilgų judesių.

„Kai galva didesnė, kamuoliukas lekia geriau, bet jį sunku kontroliuoti. Vis dėlto, jei žmogus tenisą žaidžia 30 ar 50 metų, jam tai ne kliūtis.

Kamuoliuko kontrolė – labai svarbus dalykas. Kiekviena raketė turi skirtingą pataikymo į kamuoliuką plotą.

Daug dalykų priklauso ir nuo stygų. Geros raketės būna net be stygų, nes kiekvienas geras žaidėjas turi savo skaičių, pagal kurį įtempiamos stygos, skaičiuojant kilogramais“, – pasakojo G. Vėželis.

Raketės kotas

Renkantis raketę pagal rankenos storį nereikia atsižvelgti į žaidėjo meistriškumo lygį. Svarbiausias parametras, leidžiantis pasirinkti tinkamą raketės rankenos storį, – plaštakos dydis.

Per plona raketė nuvargins raumenis, o per stora – bus nepatogi.

Suėmus raketės kotą, tarp plaštakos ir pirštų turi tilpti kitos rankos rodomasis pirštas.

Jei dvejojate dėl koto storio, profesionalai pataria rinktis plonesnį.

„Pastorinti visada galima užklijuojant koto apviją, o paploninti – neišeina. Todėl, kai žmonės savarankiškai perka raketę, pasitaiko visokių nesusipratimų. Dažnai tenka grįžti į parduotuvę ir išsirinkti tinkamesnę raketę“, – pasakojo G. Vėželis.

Raketės rankenos skirstomos pagal penkis dydžius. 1 ir 2 – ploniausios, skirtos vaikams; 2 ir 3 – moterims; 4 ir 5 – vyrams. Ketvirto dydžio raketes neretai renkasi profesionalės tenisininkės.

Tėvai gudrauja

Išrinkti raketę vaikui nėra paprasta. Reikia atsižvelgti ne tik į jo amžių, bet ir į fizinius duomenis. Nereikia pamiršti, kad vaikai išauga ne tik drabužius. Laikui bėgant raketė darosi per maža.

„Visai mažiems vaikams nuo ketverių metų skirtos mažosios raketės. Šiek tiek didesniems parduotuvėje parenka pagal ūgį, svorį, fizinę struktūrą. Žinoma, tų rakečių kotas gerokai mažesnis, o galva didesnė“, – sakė L. Berankytė-Astrauskienė.

Keisti raketes vaikams reikia maždaug kas dvejus metus. Tačiau atsižvelgiant į tai, kaip vaikas auga, gali tekti ir dažniau.

„Kartais ateina vaikas silpnutis, liesutis jam duoda pačią mažiausią raketę, o per metus jis išauga, sustiprėja ir jam jau reikia beveik dviem dydžiais didesnę raketę pirkti.

Galima pagudrauti ir nupirkti šiek tiek didesnę, tačiau tai daryti reikia labai atsargiai. Didesnė raketė jam gali būti per sunki, tad su ja gali būti sudėtinga atlikti tuos veiksmus, kurių prašo treneris“, – kalbėjo trenerė.

Jos auklėtiniai penkerių metų gavę pirmąją raketą septynerių ją jau keičia didesne. Devynerių įsigyja jaunių raketę, o dar po dvejų metų – tokią jaunių rakete, kuri dydžiu prilygsta suaugusiųjų raketei.

„Bandydami tėveliams sutaupyti pinigų, pirmą mėnesį duodame vaikams lengvesnę raketę. Vien dėl to, kad jos nereikėtų po trijų mėnesių keisti. Vėliau, kai vaikai jau geba laikyti raketę, kai judesiai gerėja, siūlome įsigyti tokią, kuri galėtų būti naudojama ilgiau – apie dvejus metus.

Didžiausia klaida – kai tėveliai nueina į parduotuvę ir nuperka raketę arba pasiima tą, kurią kažkas padovanojo, neturėdami jokio supratimo. Galbūt reikia palaukti metus ar trejus, nes dešimtmečiui suaugusiojo raketė tikrai netiks“, – antrino G. Vėželis.

Dėvėta – nieko baisaus

„Nepirkite teniso inventoriaus maisto prekių parduotuvėje, – perspėjo G. Vėželis, – visų pirma ten niekas nepatars. O gerų prekių tokiose parduotuvėse – vienetai.“

Geriausia raketę įsigyti iš gamintojų, kur kvalifikuoti ekspertai paaiškins, kaip išsirinkti tinkamą inventorių, arba iš trenerio.

Ekspertai nerekomenduoja pirkti pigių rakečių. Kokybiška raketė kainuoja nuo 300 litų.

„Savo klientams duodamas pasibandyti raketes nesakau kainos. Jie išsirenka sau tinkamiausią. Vieni išleidžia daugiau, kiti mažiau, nei planavo, tačiau nusiperka kokybišką daiktą“, – pasakojo G. Vėželis.

„Yra rakečių ir už 50 ar 100 litų, bet jų kokybė yra gerokai prastesnė. Žmonės tokias raketes nusiperka sakydami, kad žaidžia dėl savęs. Tačiau vėliau tai turi įvairių padarinių, atsiranda problemų su rankomis“, – pasakojo L. Berankytė-Astrauskienė.

Kokybišką vaikišką raketę galima įsigyti pigiau. Mažos teniso raketės kaina siekia apie 100 litų, o vaikiškos raketės – apie 200 litų.

Norintys žaisti tenisą, tačiau negalintys sau leisti įsigyti naują raketę žmonės ieško padėvėtų. Vis dėlto ir perkant nenaują raketę būtina ją pritaikyti sau.

„Padėvėta raketė – nieko bloga. Labai daug žmonių perka padėvėtas raketes. Čia kaip padėvėtas automobilis, juk ne visi perka iš salono. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kiek ji dėvėta. Jei ją trankė ir daužė – galima ir kokybe suabejoti. Gali atsirasti į ranką pereinanti vibracija. Visus kriterijus, pagal kuriuos renkamės naują raketę, galima pritaikyti ir senai“, – sakė L. Berankytė-Astrauskienė.

Gamintojas – mados reikalas

Šiuo metu Lietuvoje populiariausios „Wilson“, „Head“ ir „Babolat“ gamintojų raketės. Po truputį į rinką skverbiasi „Dunlop“.

Gamintojų populiarumas gana daug priklauso nuo pasaulio reitingo lyderių.

„Prieš penkerius–šešerius metus, kai Rafaelis Nadalis karaliavo viršūnėje ir buvo pripažintas didžiuliu talentu, „Babolat“ tiesiog žibėjo. Labai daug žmonių pirko šio gamintojo raketes.

R. Federeris reklamavo „Wilson“. Taip pat visi pirko.

Kiekvienas pasirenka pagal save. Yra žmonių, brukančių kurios nors konkrečios įmonės raketes. Tačiau tiems, kurie į tenisą žiūri ne diletantiškai, aišku – jei nemoki žaisti, jokia raketė nepadės. Negaliu pasakyti, kad R. Nadalio „Babolat“ raketė yra prastesnė už R. Federerio „Wilson“ tik dėl to, kad aš pati žaidžiu su „Wilson“ rakete“, – tikino R. Berankytė-Astrauskienė.